Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.13

MÉDA: TUDATOS FILMKEDVELŐK TATABÁNYÁN

 

MÉDA - Rápolti Brigi: Tudatos filmkedvelők Tatabányán

Felmérés a Jászai Mari Színház, Népház filmklubjában......... (2004., kérdőíves módszer)

Közreműködők: Pápai Ferenc, Kovács Zsuzsa, Rápolti Brigi (Méda),  Bogár Ildikó - filmmentők 

 

 

Tatabányán ma is van fóruma a magyar filmeknek. A Bányász mozi Magyar Filmhete, a Turul mozi műsorkínálata is ezt mutatja.  A Jászai Mari Színház, Népház filmklubjában ugyan elenyésző a hazai alkotások száma, ám mindenképpen igényes, az európai filmművészetet képviselő alkotásokat mutatnak be a filmbarátoknak. A klub: a város filmet értő és szerető közönségéből alakult. Ideális társaságnak ígérkeztek ahhoz, hogy felmérést készítsek körükben. 2004. április 9-én, Makk Károly az Egy hét Pesten és Budán című filmjének vetítése alkalmából kerestem fel őket. A felmérést kérdőíves módszerrel készítettem. A kérdőíven 14 kérdés szerepelt, melyek segítségével többek között arra kerestem a választ, hogy az érdeklődők milyen rendszerességgel járnak filmszínházba, tudatosan keresik-e a magyar filmeket, elégedettek-e a tatabányai vetítőhelyek műsorkínálatával? Az előadáson aznap 18-an vettek részt, közülük 12 nő és 6 férfi. A megkérdezettek közel 50%-a, azaz kilencen a felnőtt korosztályt képviselték, 26 évestől 40 évesig. Rajtuk kívül öt fiatal felnőtt, négy negyven éven feletti, valamint egy idősebb hölgy (60-as éveiben járó) válaszolt a kérdésekre.

 

 

A felmérés értékelése:

A  mozilátogatásról, a tatabányai mozik műsorkínálatáról:

1-2. Mikor volt utoljára filmszínházban, vetítőhelyen? Hol?

A megkérdezettek közül mindenki járt filmszínházban - féléven belül. A nézők 50%-a, azaz 9-en a filmklub műsorára váltottak jegyet, egy héttel ezelőtt. 5-en Budapesten, 4-en pedig Tatabányán, a Turul moziban néztek meg egy-egy alkotást. Az eredmény szerint a nézők potenciális mozizók, hiszen kilencen egy héttel korábban is jártak már a filmklubban; valószínű, hogy rendszeres látogatók. Hogy a megkérdezettek fele a filmklub műsorára váltott jegyet, azt bizonyítja, ez a fajta kezdeményezés jó alkalmat nyújt a mozizáshoz.  

 

Milyen gyakran látogatja a filmszínházakat? 

A megkérdezettek 83°%-a rendszeres mozibajárónak tartja magát (Ebbe az is beletartozik, hogy havonta legalább kétszer váltanak jegyet). 17%, azaz 3 megkérdezett csak ritkán jut el filmszínházba. 

 

Milyennek találja a tatabányai mozik műsorkínálatát? Összességében hányas osztályzatot adna nekik? (A választ 1-5-ig terjedő pontban kellett megadniuk a megkérdezetteknek.)   

A tatabányai mozik műsorkínálatának a megkérdezettek 50%-a 3-as osztályzatot adott. 16%-uk négyesre, 11%-uk kettessel, és egy ember pedig 5-ösre értékelte  a tatabányai mozik műsorkínálatát.

 

A magyar filmekről:

Tudatosan keresik a magyar filmeket?

(A kérdésre igennel és nemmel lehetett válaszolni.)

A megkérdezettek 66%-a tudatosan keresi a hazai alkotásokat, 34 % pedig nemmel válaszolt a kérdésre.

Igen: 12                    Nem: 6

A 66% jó aránynak számít, bár azt is meg kell jegyezni, hogy a nézőket egy magyar film vetítése során kérdeztem meg, így talán "elfogult" lehetett a közönség a hazai alkotásokkal szemben.

Amikor új magyar filmmel találkozom a tatabányai vetítőhelyek műsorán:

Egy magyar film megjelenése alkalmával a megkérdezettek 61%-a feltétlenül megnézi azt, míg a maradék 39% esetleg csak akkor, ha olvasott róla, vagy látta a reklámját. Senki sem válaszolta azt, hogy nagyon meggondolja, megnézzen-e egy hazai alkotást illetve azt sem, hogy nem bánja, ha nem látja.........

- ha tehetem, feltétlenül megnézem: 11
- ha olvastam róla, vagy láttam a reklámját, akkor esetleg megnézem: 7
- nagyon meggondolom, hogy megnézzem-e
- nem bánom, ha nem látom

 

Számomra legemlékezetesebb magyar film(ek):

A legtöbben, Bacsó Péter: Tanú, Szabó István: A Napfény íze, Antal Nimród: Konroll, Koltai Róbert: Sose halunk meg és az Indul a bakterház című filmre emlékeznek szívesen. Többen is válaszként adták Rudolf Péter: az Üvegtigris, Fábry Zoltán: a Körhinta és Tímár Péter: Csinibaba című alkotását. Már-már elfeledett, a magyar filmművészet jeles alkotásai is szerepelnek a kérdőíveken, mint a Tanítványok, az Isten hozta őrnagy úr!, a Jutalomutazás, az Eldorádó, Mészáros Márta filmjei, a Veri az ördög a feleségét, vagy a Szerelem. A megkérdezettek körülbelül fele szívesen emlékszik vissza a 60 – 90-es évek filmjeire, a másik tábor viszont a mai magyar alkotásokat jelölte meg.

 

A magyar filmek népszerűsége:           

A magyar filmek általában érdeklik a megkérdezetteket, hiszen a 18 főből 14-en azt válaszolták. Négy embernek csak némelyik hazai alkotás kelti fel a kíváncsiságát.           

általában érdekelnek: 77%
némelyike érdekel : 23%
nem érdekelnek: 0

 

Számomra a legnagyobb csalódást okozó magyar film(ek):

A válaszadók több mint 60%-a az újabb magyar filmekben csalódott. Ezek közé tartoznak azok is, amelyekből felújított változat is készült.  Szerelem utolsó vérig, Szerelem harmadik vérig, Moszkva tér, Jött egy busz, Monte Carlo, Hyppolit, Eszkimó asszony fázik, Libiomfi, Zimmer Feri, Meseautó.

Érdekesség, hogy olyan filmeket is felsoroltak, amelyek az előző kérdésnél jó eredményeket értek el. Ilyen például az Indul a bakterház, az Üvegtigris, és a Valami Amerika. Az újabb történelmi filmekben (Hídember, Sacra Corona) is csalódott néhány megkérdezett.

 

A magyar filmek értékelése:

A filmklub tagjainak közel fele, 44%-a szerint a mai magyar filmek egyre jobbak.

Azt a választ, hogy a mai filmek olyanok, mint 10 évvel ezelőtt illetve, hogy egyre rosszabbak senki sem húzta alá.  27 %-uk válaszolta azt, hogy a filmek kisebb részben nagyon jók, nagyobb részben nagyon rosszak. Mindössze egy ember véli úgy, hogy a mai magyar filmek nagyobb részben jók, és csak kisebb részben nagyon rosszak.

 

Tatabánya vetítőhelyeiről:

A válaszadók több mint fele, 55%-a szerint kevés magyar filmet vetítenek Tatabánya filmszínházaiban. 45% szerint elegendő ezen alkotások száma. Ám senki sem válaszolta azt, hogy sok magyar film jelenik meg Tatabányán.   

 

Véleményem szerint Tatabánya vetítőhelyein

- sok magyar filmet vetítenek: 0
- elegendő magyar filmet vetítenek: 45%
- kevés magyar filmet vetítenek: 55%

 

Ha egy mozi műsorában hasonló témájú filmek szerepelnének, melyikre váltana jegyet szívesen: egy amerikaira, vagy egy magyarra?

Konkrétan senki sem válaszolta azt, hogy az amerikai film előnyt élvez nála a magyarral szemben. Csupán azt, hogy mindkettőre jegyet váltana. A legjobban talán ez mutatja azt, hogy a megkérdezettek elfogultak a magyar filmek iránt.

 

Miért váltott jegyet a tatabányai filmklub április 09-i előadására, az Egy hét Pesten és Budán című magyar filmre? 

Öten a színészek miatt, négyen a rendező munkájáért, ők és még néhány tizenegy ember érdeklődését pedig a film zenéje keltette fel. Ketten pedig azt válaszolták, hogy azért váltottak jegyet az alkotásra, mert magyar. (Ennek nagyon örülünk!) 

 

Részt venne-e közönségtalálkozókon?

    Igen:  72%                          
    Nem: 18%

Ez az eredmény is azt mutatja, hogy igény lenne a közönségtalálkozókra Tatabányán, hiszen a megkérdezettek közel háromnegyede igennel válaszolt a kérdésre.

 

Jó kezdeményezésnek tartaná-e, ha a mozik és az oktatási intézmények együttműködésével szervezett mozilátogatást tartanának iskoláskorú gyermekek, fiatalok számára?

A szervezett mozilátogatást mindenki pozitívan értékelte, még a fiatal korosztály is.  18-an feleltek igennel erre a kérdésre.    

Igen: 100%    

Nem: 0

 

Az alábbi magyar filmek közül láttam: 

Az utolsó pontban egy táblázat szerepel, amelyben újabb és régebbi magyar filmek címei szerepelnek. A megkérdezetteknek meg kellett jelölniük azokat az alkotásokat, amelyeket már láttak, valamint azt is, hogy hol.  A válaszadók több mint fele a filmek nagy részét televízióban nézte meg, és csak kisebb hányadát valamelyik moziban, leginkább a tatabányai filmszínház valamelyikében. A 18 főből mindössze 5-en jelölték be azt, hogy DVD-n és/vagy videón látták a kiválasztott alkotást, jóval többen választották a tatabányai vagy más város filmszínházainak egyikét.    

 

 

Összegzés (2004-es helyzet) 

Az elmúlt tíz-tizenöt év arról tanúskodik, hogy a magyar filmművészet elvesztette pozícióját, nemzetközi rangját, közönségét. Évről-évre kevesebb intézménye van a hazai mozinak; filmszínházak sora zárja be kapuit. Tatabányán már csak kettő, teremmel rendelkező mozi van, az egykori hat helyett. A régiek egy része úgy eltűnt, hogy az alapok is alig láthatók. Néggyel kevesebb filmszínház, ahol hazai alkotások jelenhetnének meg. A filmszínházak mostohagyerekek, mióta a megyei moziüzemi vállalatok megszűntek. Hiszen működésük során biztosítottak voltak az anyagi feltételek, a mozik a fénykorukat élték. Több millió embert csaltak be a filmszínházakba évente, Tatabányán is. A mozi nem csak szórakoztatást jelentett, annál sokkal több volt. A vállalatok azért is voltak fontosak a filmszínházak életében, mert összetartotta azokat, segítette működésüket, fórumot szerveztek a filmművészetnek. Ma is ez hiányzik. A vidéki filmszínházak máról-holnapra tengődnek, nem úgy működnek, mint ahogyan szeretnék. A filmek többsége a premier időszak végén érkezik meg, akkor, amikor már a közönség nagy része megnézte azokat egy nagyobb moziban, nagyobb városban. A nagysikerű közönségtalálkozók, a gyermekek számára szervezett mozilátogatások, a nevelő szándékkal is létrejött, magyar filmművészetet bemutató sorozatok már csak az emlékezetekben élnek. Ma szinte senki sem kíváncsi a némafilmekre, a filmhíradókra, de még az 1960-as, '70-es évek nagyjaira sem. Kivéve azokat, akik örömmel üdvözölik a Magyar Filmhetet vagy a filmklubot. Mert hogy ilyenek is vannak, bár a számuk nagyon kevés. Ma él azonban egy új látásmód, ami mind a filmalkotókat, mind a közönséget új útra tereli. Újfajta filmek születnek, más vizuális nyelvvel. Ez – talán nem is véletlenül - elsősorban a fiatal generációt célozza meg, és lám sikeresen, hiszen ma újra ott vannak a mozikban. A Kontroll, a Valami Amerika - hogy csak néhány új filmet említsek, hosszú idő után, ismét telt házas vetítéseket produkáltak országszerte, és a felmérés is igazolja, hogy Tatabányán is ez a helyzet. Amellett azt, hogy a mozik veszteséges előadásait éppen ezek az alkotások kompenzálták. A filmtörvénnyel talán megmenthető a magyar filmgyártás, csak félő, hogy az új alkotások nem jutnak el a közönséghez. Ha el is jutnak, már nem egy sötét, mozigépektől hangos teremben élvezhetik a filmeket, hanem a televízió, a videó, a DVD, vagy más új technikai találmányok segítségével. Az eredmények szerint Tatabányán jó kezekben van a magyar film. Ez pedig csak azoknak a lelkes szervezőknek, szakmabelieknek köszönhető, akik, ha veszteségesen is, de műsorra tűzik a hazai alkotásokat, hogy fórumot, megjelenést biztosítanak a magyar filmművészetnek. Hogy haldoklik-e a magyar filmgyártás, még ma is aktuális kérdés. Ám az elmúlt évek olyan változásokat (filmtörvény, közönségsikerek) hoztak, amelyek, ha tartósak, megmenthető a magyar film. Ehhez azonban az is kell, hogy filmet értő és szerető társadalommá váljunk, és elsősorban ne az amerikai, hanem az európai filmekre váltsunk jegyet. A magyar film sorsa, úgy érzem, leginkább rajtunk, fiatalokon múlik. Ha mi nem hívjuk fel társaink figyelmét arra, hogy mi magyarok is vagyunk olyan jók és értékesek, mint mások és nagyszerű alkotásaink vannak, akkor alig egy évtized alatt eljuthatunk oda, hogy a régi idők mozijait már csak a múzeumokban ismerhetjük meg (mint az egykori tatabányai Edison Filmszínházat). Hiszen a magyar filmnek mozi és magyar közönség kell.   Rápolti Brigi, 2004, diplomamunka részlete............     

 

 

MÉDA (Rápolti Brigitta): TISZTA ENERGIA A MAGYAR FILMHEZ

https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/meda--tiszta-energia-a-magyar-filmhez--.html

 

MÉDA (Rápolti Brigitta): MOZIK Komárom-Esztergom megyében (szakdolgozat részlete):  

https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/meda--rapolti-brigitta---mozik-sorsa.html

 

MÉDA (Rápolti Brigitta): A MAGYAR FILM MEGJELENÉSE Komárom-Esztergom megyében (szakdolgozat részlete):  

https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/meda--rapolti-brigitta---mozik-es-a-magyar-film.html

 

MÉDA: (Rápolti Brigitta): A 9-es Filmművészek https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/meda--a-9-es-filmmuveszek.html

 

MÉDA: EGYKORI MOZI ÉS TV-MŰSOR KÍNÁLAT https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/egykori-mozi-es-tv-musor-kinalat.html

 

MÉDA (Rápolti Brigitta): T-BOY! VOLT EGY AUTÓSMOZI https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/meda--t-boy--volt-egy-autosmozi.html

 

PÁLMA ÉS MÉDA: LATINOVITS-KVÍZ https://medamozi.eoldal.hu/cikkek/magyar-filmmuveszet/palma-es-meda--latinovits-kviz.html

 

FILM, HA MAGYAR (GYŰJTEMÉNY) - válogatta: MÉDA https://plus.google.com/collection/A9_d9

 

MÉDA: FILM(M)ÉLET(T) - Televíziós munkáink - werkfotók: http://www.meda.eoldal.hu/fenykepek/meda--film-m-elet-t-/

 

 

 

18.jpg

 

 

 

aaaaaa.jpg

 

 

 

63.jpg

 

 

 

 

210.jpg

 

 

 

jaszai-gephaz.jpg

 

 

 

9.jpg

 

 

 

 

14.jpg

 

 

 

 

23.jpg

 

 

 

 

34.jpg

 

 

 

 

 

bogi.jpg

 

 

 

 

fut-a-film.jpg

 

 

 

 

jaszai-sz.jpg

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.